Műhely:2030 Érd, Ribizke u. 8.

Egyéb szerzett lábbetegségek

Egyéb szerzett lábbetegségek

Az előláb deformitásai – bütyök (hallux valgus), szabó-bütyök (kisujj mögött), kalapácsujj (digitus malleus) – jellemzően a harántsüllyedés következménye és velejárója. A keskeny, szűk orrú, magas sarkú cipők viselése elősegíti a deformitások kialakulását, de ezektől függetlenül is előfordul, ha genetikai hajlam van rá. A hölgyek tipikus problémája, de férfiaknál sem ritka.

A köznyelvben gyakran használt „lúdtalp” kifejezést arra lábra használjuk, amelynek a boltozatos szerkezetét és egyensúlyát tartó izomzata kifáradt, emiatt teljesen ellaposodott a láb. A láb fáradékonyságán túl a legnagyobb probléma a járás rugalmasságának hiánya, amely így az ízületeinket károsítja kezdve a bokától, a térden át, egész a nyaki gerincig.

Vájt lábnak nevezzük a hosszanti boltozat normálisnál magasabb állapotát. A talpi bőnye feszes, jól kondicionált állapota miatt terhelésre sem ereszkedik, nem rugózik a hosszanti boltozat, ezért viszonylag kis területen – a sarok, és a harántcsontok alatt koncentrálódik minden teher. A vájt lábból eredő problémák ezeken a területeken jelentkezhetnek.